De Vereniging Vrienden van Frankendael is opgericht in 1990. Buurtbewoners maakten zich druk om plannen voor bebouwing in het park en hebben toen een vereniging in het leven geroepen.
Eerst was die vooral gericht op het behoud van Frankendael als groene enclave, een periode die ongeveer acht jaar heeft geduurd. In 1998 was gewaarborgd dat Frankendael de bestemming van een ecologisch getint park zou krijgen.
Beleid 2021 - 2023
Vooraf
De Vereniging Vrienden van Frankendael is opgericht in 1990.
De vereniging stelt zich ten doel:
- het behouden en verbeteren van het natuurlijk en historisch karakter van het gebied Frankendael in Amsterdam-Watergraafsmeer in al zijn facetten;
- het bewaren van het gebied begrensd door de Middenweg, Kamerlingh Onneslaan, Gooiseweg en Hugo de Vrieslaan als een samenhangend geheel van groen. De aanleiding voor de oprichting was om het cultuur-historisch park Frankendael als de groene enclave te behouden en te voorkomen dat het bebouwd zou worden. Een groep buurtbewoners startte een lobby voor een park ’door groen omzoomd’ van ecologische waarde. De buurtbewoners richtten de Vrienden Van Frankendael op en stelden samen met landschapsarchitect Santhagens en andere partners een plan op. Dit plan is door de gemeente uiteindelijk omarmd en in 1998 vastgelegd dat Frankendael een ecologisch getint park zou worden.
De Vrienden Van Frankendael stelde in 2020 tijdens de ledenvergadering de volgende prioriteiten vast, voor het beleid tot en met 2023:
- Optreden als ogen en oren van het park
- Gerichte en bescheiden inzet van vrijwilligers mogelijk maken
- Op peil brengen en houden van publieksvoorzieningen
- De vereniging op orde brengen en houden
- Netwerk van park en vereniging blijven activeren
- Beheer zoveel mogelijk ecologisch, tegengaan van verloedering en versnippering van het park
Toelichting op 6:
We sluiten aan bij wat we met andere Amsterdamse parkenvrienden als koers hebben. De Vrienden Van Frankendael hebben in het verband van het Stedelijk Parkenoverleg met andere groen- en parkvrienden in 2015 het Groenmanifest hebben opgesteld, waar we gezamenlijk 10 punten voor het groen en de parken in en om Amsterdam hebben geformuleerd.
Zie voor het hele manifest: https://sites.google.com/site/parkenoverleg/groenmanifest
In 2022 zijn twee specifieke acties voor 2022/2023 met de leden afgesproken:
Ad 3. Toilet in het park: we willen met de gemeente en partners een passende locatie zoeken voor een structureel toiletvoorziening in het park. Voorwaarde is, dat dit niet ten koste van het groen of de inrichting/ zicht van het park mag gaan; bij voorkeur wordt het toilet gebouwd bij, tegen of in een van de bestaande gebouwen.
Ad 6. Planvorming aanjagen voor behoud groen in het park: een ‘masterplan’ met gemeente en buurtbewoners om de fragmentatie en uitholling van het groen tegen te gaan.